4 Ekim 2012 Perşembe

Blair'i Tutuklama Girişimine Ödeme Yapıldı


29 Ağustos 2012 
Çeviren: Murat Ertaş


Basın Açıklaması: Başbakan'ı tutuklama girişimlerine ödenen para miktarı 10.000 pound'u geçti.

Blair'i Tutuklayın Kampanyası Salı günü, Hong Kong'daki halka açık bir etkinlikte Tony Blair'i tutuklamaya teşebbüs eden Tom Grundy'e 2.400 pound ödeyecek.

Kampanya hiç kimsenin yasaların üzerinde olamayacağı ilkesini desteklemek için düzenlenmişti. George W. Bush ve Tony Blair tarafından gerçekleştirilen 2003 Yılı Irak işgali, Nuremberg İlkeleri (1) ile belirlenen ve Nuremberg Mahkemesi tarafından "Ağır Uluslarası Suç" olarak tanımlanan, barışa karşı işlenmiş suç tanımına giriyor.

2003 Yılı Irak savaşı, kimin rakamına inanacağınıza bağlı olarak 100.000 ile bir milyon insanın ölümüne neden oldu. Sızan bir dizi belgeye göre Bush ve Blair hükümetleri, işgal için yasal dayanaktan yoksun olduklarını biliyorlardı. Yasal dayanaktan yoksun olan Irak savaşı, başlatanların neden olduğu bir kitle katliamıydı.

Başka devletlerin eski liderleri uluslararası yasalara dayanılarak yargılandılar, bununla birlikte Irak savaşının sorumlularından hiç biri henüz mahkemeye çıkartılmadı. Blair'i Tutuklayın Kampanyası'nın amacı bu yasadışı savaşın unutulmasına engel olmak, ve yasal işlem yapılabilmesi için uluslararası destek sağlamak.

2010 Yılında gazeteci George Monbiot tarafından düzenlenen kampanya, şiddete başvurmadan "vatandaşın tutuklama hakkı'nın" kullanılmasına destek oluyor. Halk tarafından yapılan bağışlar bir ödül fonunda toplanıyor. Blair'i Tutuklayın Kampanyası kurallarına uygun bir tutuklama girişimi yapıldığında, fondaki toplam paranın dörtte biri, girişimi gerçekleştiren kişiye ödeniyor. Tom Grundy'nin girişimi kampanya şartlarına uygun dördüncü tutuklama girişimi. Bu güne kadar 11.000 pound ödeme yapıldı.

29. Yaşındaki Grundy, eski başbakan 14 Haziran 2012 tarihinde Hong Kong Üniversitesi'nde bir konuşma yaparken başbakanı tutuklamayı denedi. Kampanya bu girişimi değerlendirip ödülü paylaşmaya layık buldu. Tom Grundy ödülü farklı hayır kurumlarına bağışlamaya karar verdi.

Notlar:
1. VI. Nuremberg İlkesi aşağıdaki gibidir:
Aşağıda bahsi geçen suçlar uluslararası yasalara karşı suçlar kapsamında cezalandırılabilir:
(a) Barışa karşı işlenen suçlar:
(i) Bir savaşı planlamak, hazırlamak, başlatmak veya uluslararası anlaşma, sözleşme veya güvenceleri ihlal etmek.(ii) Madde (i)'de bahsi geçen eylemlerden her hangi birini gerçekleştirmek için ortak bir plan veya komploya dahil olmak.”
2. Bu belgelerin özetleri ve içerikleri için lütfen http://www.arrestblair.org/blairs-crimes adresini ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder