4 Ekim 2012 Perşembe

Açlık Oyunları - George Monbiot, 14 Ağustos 2012 the Guardian


Açlık Oyunları

Dünyanın zenginleri önlediklerini iddia ettikleri açlığa kendileri neden oluyor.
George Monbiot, 14 Ağustos 2012 - Guardian

Çeviren : Murat Ertaş

Açlık zirvesi sırasında Başbakan'ın Downing Caddesi'ndeki fotoğraf çağrısına gülücükler içinde katılan Mo Farah, Pele ve Haile Gebrselassie'yi suçlamıyorum (1). Belki de Başbakan'ın denizaşırı yardım hakkındaki pederşahi ve şirketçi yaklaşımının reklamını yapmak için kullanıldıklarının farkında değillerdi. Belki insanlığa karşı işlenen suçlara öncülük ettiğini de bilmiyorlardı. Belki Cameron'un kendisi bile bilmiyor.

Batı Afrika'nın Sahel bölgesinde ortaya çıkan açlıktan haberiniz olmuştur. Kıtlık ve yüksek yiyecek fiyatları 18 milyon insanın hayatını tehdit ediyor. Görünüşe göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan son 50 yılın en kurak mevsimi, hasat verimini düşürerek yiyecek fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak. Dünya tahıl fiyatları, bu felakete bağlı olarak yanlızca geçen ay içinde %17 yükseldi(2).

Bu tür olayları, iklim değişikliğine bağlama konusunda oldukça dikkatliyiz: belki bu konuda aşırıya bile kaçıyoruz. NASA Goddard Institute for Space Studies başkanı James Hansen tarafından kaleme alınan bir yazı, aşırı sıcak yazların sıklığında sert bir yükseliş olduğunu gösteriyor(3). 1951 ve 1980 Yılları arasında, her yıl bu tür olaylar kara yüzeylerinin % 0.1 ve 0.2 sini etkilemiş. Şimdi ise, ortalama olarak %10'unu etkiliyor. Hansen'in açıklamasına göre "bu aşırı durumların doğal değişimle açıklanma ihtimali yok denecek kadar az”(4). Hem ABD'deki ürün verimindeki düşüş, hem de Sahel'deki kuraklık büyük ihtimalle iklim değişikliğinden kaynaklanıyor.

Fakat bu, zengin dünyanın yakıt kullanımının fakirlerin açlık çekmesine neden olduğu tek durum değil. Birleşik Kırallık, Avrupa Birliği ve Birleşik Devletler'de devletler neredeyse felaketten beter çözümleri tercih ediyorlar. Politikalarının verdiği zararı belgeleyen onca kanıta rağmen, hiçbirinin yolunu değiştirmeye niyeti yok.

Biyoyakıt zengin dünya devletlerinin zor kararlar almaktan kaçınmalarına yarıyor. Teknolojinin izin verdiği oranda yakıt ekonomisi standartlarını yükseltmeyi, özel araç yerine toplu taşımayı kullanmayı, yürümeyi ve bisiklete binmeyi, yolculuk ihtiyacını azaltan daha iyi şehir planları konusunda ısrarcı olmayı seçmek yerine, vahşi petrol tüketimini, bitkilerden elde edilen yakıtların vahşi tüketimiyle değiştirmeyi seçtiler. Hiç kimsenin daha az araç kullanması veya daha iyi bir araç yapması gerekmiyor; yakıt kaynağı dışında herşey aynı kalıyor. Sonuç ise, dünyanın en zenginleri ve en fakirleri arasındaki rekabet halinde ortaya çıkıyor, aşırı tüketim ve hayatta kalma arasında bir yarış. Bu yarışı kimin kazanacağı konusunda hiç kimsenin de bir şüphesi yok.

2004(5) Yıllarından beri bu konuda bas bas bağırıyorum, o zaman söylediğim herşey gerçekleşti. Hem ABD hem de Avrupa birliği, biyoyakıt kullanımı için yeni hedefler belirleyip oldukça cömert teşvik sistemleri geliştirdiler. Sonuç, hem insanlık hem de gezegen için tam bir felaket oldu.

Şimdiden, ABD mısır üretiminin %40'ı otomobilleri beslemek için kullanılıyor. Oran, bu yılın düşük üretimi ile birlikte yükselmiş olacak. Her ne kadar biyoyakıt pazarı Avrupa Birliği ile sınırlı olsa da dünya bitkisel yağ üretiminin yüzde yedisine ulaşmış durumda(7). Avrupa Birliği Komisyonu belirlediği hedefin (ulaşımda kullanılan yakıtların %10'u) dünya tahıl fiyatlarını %3 ile 6 arasında yükselteceğini kabul ediyor(8). Oxfam, yiyecek fiyatlarındaki her %1'lik artışın 16 milyon insanın daha aç kalmasına neden olacağını öngörüyor(9).

OECD'ye göre, 2021 yılında, dünya mısır ve ham tahıl üretiminin %14'ü, bitkisel yağ üretiminin %16'sı, ve şeker kamışı üretiminin %34'ü benzin içen ülkelerin vatandaşları kendilerini daha iyi hissetsin diye kullanılacak. Rapora göre, biyoyakıt talebinin bir kısmı artan üretimle, bir kısmı da "insani tüketimin azaltılması ile"(11) karşılanacak. Zenginler araba kullanabilsin diye fakirler açlık çekecek.

Zengin dünyanın biyoyakıt talebi, çoktan küresel bir toprak yağmasını başlatmış durumda. ActionAid tahminlerine göre Avrupalı şirketler, gelişmekte olan ülkelerde endüstriyel biyoyakıt üretimi için beş milyon hektar tarım arazisini - Danimarka'nın büyüklüğüne eşit- kapatmış bulunuyor(12). Kendileri ve yerel pazarlar için yiyecek üretimi yapan küçük çiftçiler topraklarından atılmış ve dımdızlak ortada bırakılmış durumda. Tropikal ormanlar, savanlar ve çayırlık alanlar endüstrinin hala "yeşil yakıt" dediği bitkilerin ekimi için temizlendi.

Toprağın temizlenmesinin etkileri ve kullanılan azotlu gübreler hesaba katılınca biyoyakıt fosil yakıtlardan daha fazla sera gazına neden oluyor. Satılan biyoyakıt miktarının yarısının sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olduğunu iddia eden Birleşik Krallık, bu problemi toprak kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını hesap dışında tutarak çözüyor(16). Bu da sürdürülebilirlik kriterlerini değersiz kılıyor.

Ekilen alanların artması ile veya toprağı erozyondan koruyan, karbon ve besinleri toprakta tutan saman ve ekin köklerinin çıkartılması, ekin atıkları veya odundan elde edilen ikinci nesil biyoyakıtı bile çevresel açıdan tam bir felaket haline getiriyor. Birinci ve ikinci nesil biyoyakıtların - çiftçilerin çayırlık alanları sürüp toprağı çıplak bırakmalarının teşvik edilmesi - ve sıcak yazların bir araya gelmesi yeni bir toz çanağı için mükemmel şartları oluşturabilir.

Devlet tüm bunların farkında. Bunu kendi çalışmalarından biri de gösteriyor; Avrupa Birliği'nin biyoyakıt üretimini durdurması durumunda ihraç edilen bitkisel yağ miktarı %20 buğday miktarı ise %33 artarak dünya fiyatlarını aşağı çekecek.(17).

Başbakan'ın Pazar günkü açlık zirvesine hazırlanan, uluslararası gelişme dairesi, yükselen nüfus ile birlikte, "yiyecek üretim sistemi, yalnızca üretim miktarını artırmak yerine sürdürülebilirliğini ve en fakirlerin bile ihtiyaç duydukları yiyeceklere ulaşabilmelerini garantiye alacak şekilde elden geçirilmek zorunda olduğunu açıkladı."(18) Bununla birlikte devletin bir başka bakanlığı -ulaştırma- internet sitesinde, ülkedeki sürücülerin 4,4 milyon litre biyoyakıt kullanmasıyla böbürlenmekte.(19). Bu miktarın %30'u geri dönüştürülmüş yemek yağlarından elde edilmiş. Geri kalan 3 milyon litre rafine edilmiş enerji, David Cameron'un yardım ettiğini iddia ettiği insanların boğazından kesilmiş.
Şimdi devletin "gıda yardımı" kapsamında elini uzattığı bu insanların bir kısmı belki de aynı devletin politikaları sayesinde aç bırakılmış durumda. Bunun gibi yöntemlerle, pek çok efsanevi sporcunun da desteği ile, David Cameron, adalet kisvesi altında sadaka dağıtıyor. Bunun da fakiri özgürleştirmekle hiçbir ilgisi yok.
3. James Hansen, Makiko Satoa, Reto Ruedy, 2012. Perception of climate change. Proceedings of the National Academy of Sciences, in press. http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1204/1204.1286.pdf
6. OECD and UNFAO, 2012. Agricultural Outlook, 2012-2021.
7. Alessandro Flammini, October 2008. Biofuels and the underlying causes of high food prices. UN Food and Agriculture Organisation. http://bit.ly/P7V1Zt
8. Mariann Fischer Boel, European Commissioner for Agriculture and Rural Development, 13th March 2008. Biofuels: not a magic wand, but a valuable policy tool. Speech to the 2008 World Biofuels Markets Congress. http://bit.ly/MTPDdZ
9. R.Bailey, 2008. Response of Oxfam GB to the Gallagher Review. Oxfam. Cited by ActionAid, 2010. Meals per Gallon: the impact of industrial biofuels on people and global hunger. http://www.actionaid.org.uk/doc_lib/meals_per_gallon_final.pdf
10. OECD and UNFAO, 2012. Agricultural Outlook, 2012-2021.
11. yukarı ile aynı
12. ActionAid, 2010. Meals per Gallon: the impact of industrial biofuels on people and global hunger. http://www.actionaid.org.uk/doc_lib/meals_per_gallon_final.pdf
13. PJ Crutzen, AR Mosier, KA Smith and W Winiwarter, 1 August 2007. N2O release from agro-biofuel production negates global warming reduction by replacing fossil fuels. Atmospheric Chemistry and Physics Discussions 7, pp11191–11205. http://www.atmos-chem-phys-discuss.net/7/11191/2007/acpd-7-11191-2007.pdf
14. Joseph Fargione, Jason Hill, David Tilman, Stephen Polasky, Peter Hawthorne, 7th February 2008. Land Clearing and the Biofuel Carbon Debt. Science. Doi 10.1126/science.1152747.
15. Timothy Searchinger, Ralph Heimlich, R. A. Houghton, Fengxia Dong, Amani Elobeid, Jacinto Fabiosa, Simla Tokgoz, Dermot Hayes, Tun-Hsiang Yu, 7th February 2008. Use of U.S. Croplands for Biofuels Increases Greenhouse Gases Through Emissions from Land Use Change . Science. Doi 10.1126/science.1151861.
16. “This figure may not include all emissions from direct land use change and excludes the emissions from indirect land-use changes considered in the ‘Gallagher Review’.” http://www.dft.gov.uk/statistics/releases/verified-rtfo-biofuel-statistics-2010-11/
17. Grant Davies, 2012. Removing Biofuel Support Policies: An Assessment of Projected Impacts on Global Agricultural Markets using the AGLINK-COSIMO model. DEFRA. http://www.decc.gov.uk/assets/decc/11/meeting-energy-demand/bio-energy/5134-removing-biofuel-support-policies-an-assessment-o.pdf

1 yorum: